Vánočka, odkud je a jak se správně dělá

10.01.2025

VÁNOČKA-co o ní víme?


-toto dnes velmi známé pečivo je už u každé z rodin tak trochu běžné a zdomácnělé, ovšem věděli jste, že toto pečivo pro nás a k nám přinesli židé?
-Ano, je tomu tak, je sice už po vánocích, ale nakonec mnozí z nás milují vánočku i během roku, například u nás doma na stole nesmí chybět v nabídce kterýkoliv den.
Ale zapátrejme tak trochu o jejích dějinách, vánočku si pekli židé a nesměla tedy chybět na žádném vánočním a pátečním večerním stole (čas, kdy začíná jejich svátek šabat). Židé ji nazývají chala, anebo barcheta = sobotní sladký chléb, tyto názvy se užívají po dnes u celé židovské obce.
-VÁNOČKA má také u židů přesný řád její konzumace, vždy se pečou dva kusy, 1 je větší-ten se konzumuje už v pátek večer na začátku "šabatu", druhá další den v sobotu dopoledne.
Jak vidíte tak o "vánočce", toho mnozí moc neví, takže si přibližme i její přesnou a správnou konzumaci, jak by to mělo být, a já s dovolením použiji i výňatek z textu židovské historie: ..."barchety"...konzumace je rituální. O pátečním večeru na začátku období šábes, hlava rodiny nakrájí větší barchetu a symbolicky tato sousta rozdá přítomným. V sobotu v poledne se tento rituál opakuje s menší barchetkou...."Tolik z citace z knihy,ale když už jsme u té vánočky, zkoušeli jste si ji taky doma na Vánoce sami upéct? Pokud ne, níže vám přikládám také 2 recepty, které jsou odzkoušené, a to i pro bezlepkovou verzi:


1. RECEPT NA BĚŽNOU VÁNOČKU S LEPKEM:


500g hladké mouky+150g másla+130g cukru krupice+3 žloutky+250ml mléka+2 lžíce teplého mléka/vody do kvásku,30g čerstvého droždí+1/2-1 lžička soli+1vejce na potření+250g hrozinek a 3dkg šupinek mandlí/oříšků (1/2 dávky do těsta a 1/2 dávky na povrch posypat,ale to je pak na vaší volbě)
-uděláme si kvásek z 2lžic teplé vody/mléka+droždí+2lžic cukru, zamíchat a nechat vzejít
-pak rozpustit si máslo, oddělit žloutky od bílků-ty nepotřebujete tak dáte si do skleničky do lednice, žloutky vymíchat s cukrem do pěny, pak dejte do provzdušněné mouky s vlažným máslem,aby se vám žloutky nescvrkly-to pak neupečete z nich nic, k tomu po vzejítí kvásek přidejte+celé dobře vymísit-anebo v robotu, anebo ručně, já to dělám nejprve s vařechou nahrubo zamíchám a vymísím, až se mi těsto spolu propojí, pak s rukaivcemi ručně s láskou prohnětu a vymísím si těsto do hladkého bochánku, který se nelepí na stěny nádoby! A až pak přidávám hrozinky s mandlemi nebo s oříšky+znovu vymísím a vpracuji do těsta, až je vmíseno vše, pak nechte na teplém místě/ne horkém, těsto pod igelitem vykynout, máte-li správně těsto vymísené nelepí se vám,ani na igelit.
-je-li mísa plná těsta+ono vykynuté, vezměte si jej na vál/stůl-pomoučete si jej nebo potřete olejem zlehka, aby se vám těsto nelepilo na nic, pak zlehka oddělujte si na 2ks vánoček, znovu zlehka =jen krátce vypracujte těsto, rozdělit na 7 ks každý kus co máte na vánočku, pak se ze 7 dílů uválí dlouhé špalíky, které si zaplete třeba i takto, jak to dělám já = spodní díl je ze 4 ks špalíků=vždy 2 a 2 mezi sebe dáváte,jako do čtverce+na konci spojíte, to máte upletenu základnu vánočky, na tu pak dáváte ze 3 dalších špalíků upletený copan a na ten dáváte si poslední jen zakroucený špalík, potřete si vejcem povrch, posypete zbylými šupinami mandlí , a pak dáváte na pečícím papír upéct do trouby na 200 st. asi 45-50min., vyhřáté předem na 250 stupňů, a když už dáváte vánočku do trouby SNÍŽÍTE SI PEČENÍ NA 200 stupňů a necháváte 45-50 min.A hlídáte si ji , aby byla do zlatova vypečená, ideálně přidat na spodek trouby i malý kastrůlek s vodou, aby byla dostatečně vlhká! A dobrou chuť! :)


2.VÁNOČKA BEZ LEKU=gluten free verze


-100g másla+50-100g, dle potřeby a vaší chuti cukru,+1vejce+170ml mléka/vody+330g bezlepkové mouky(Jizerka nebo univerzální směsi)+1/3 z kostky čerstvého droždí+1lžíce psýlia+hrozinky, trochu lupínků mandlí,či oříšků+žloutek na potření povrchu vánočky
POSTUP
-první si dáme trochu teplé vody nebo 2lžíce mléka s trochou cukru +droždím vzejít, pak do zbytku vody/mléka dáme 1 lžíci psýlia+necháme vzejít=zhoustne vám to = uděláme si kvásek a z psylia zahušťovací směsku do těsta
- potom si máslo s cukrem a vejcem vyšleháme do pěny, pak přidáváme po částech i mouku,vše pak s kváskem a s psyliovou směsí smícháme a vypracujeme si těsto, které necháme 40 minut asi kynout na teplém místě/ne horkém+mezitím si dáte i vyhřát pak troubu na 220 stupňů, jakmile je vyhřátá, pak ji stáhnete teplotu jen na 200 stupňů a vkládáte do ní nachystanou na plechu vánočku/pečeme vždy dva kusy, dle tradice/
-po té do těsta vpracujte si mandle a rozinky zlehka vymísíte, pak si těsto rozdělte na 7 dílů na vál a vyválíme si špalíky, pleteme si základnu ze 4 dílů, tak, že propletete vždy 2 a dva kusy špalíků, tu pak dáte si na pečící papír na plech, vezmete si další 3 špalíky a spletete do copanu, který se položí na základnu na plechu, na konec stočíte si zbylý 1ks špalíku vyváleného tak, aby vypadal zkrouceně, ten položíte nahoru na copan, celou vánočku pak potřete si žloutkem a posypete mandlovými šupinami+dáte upéct na 200 stupňů do vyhřáté trouby, pečeme asi 45-50 minut do zlatova+hlídejte si to, aby byla křehká a zlatavá, do trouby si u pečení můžete přidat i kastrůlek s vodou na spodek trouby,aby jste ji měli krásně vlhkou. A popřeji vám jen už dobrou chuť! /Mak
A protože ke stolu se u všech náboženství na sváteční dny chodí s vyčištěnou duší i tělem,nabídnu i vám tyto možnosti očistné procesy:

-7 denní očista pamětí duše=denně na dálku s karuna-ki vibrací/ 2500 Kč

-7 denní očista negací a bloků s Kchuei vibrací = denně, na dálku/nyní ještě za 3500 Kč

-21 denní očista negací a bloků duše=na dálku, 3x týdně s Karuna-ki,čistí 1-2 min.životy/4900 Kč

-21 denní očista pamětí duše s Kchuei vibrací = na dálku, 3x týdně,čistí 2-3 minulé životy/ 5900 Kč

Objednáte -spiritlecba@email.cz  nebo níže z formuláře nebo na FB do sz.

časopis-Magie © Všechna práva vyhrazena 2022
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky